Prezentare geografică

Comuna Costesti este situata in partea de nord-vest a judetului Vâlcea, pe soseaua nationala D.N. 67, Ramnicu Vâlcea-Targu Jiu la o distanta de 40 de Km. de Rm. Vâlcea, resedinta judetului, la 5 km spre rasarit de Horezu si la 15 km nord-vest de vestita statiune balneoclimaterica Baile Govora.

Spre sud,comuna Costesti este legata de localitatea Babeni (pe unde trece calea ferata normala Sibiu-Piatra Olt),pe un drum betonat lung de 28 km, care uneste localitatile Tomsani si Babeni si prin calea ferata ingusta Bistrita-Babeni-Uzina Govora.

Localitatea Costesti se invecineaza cu urmatoarele localitati:-la nord, in zona montana Malaia, la nord-est si est cu Barbatesti, la sud-est cu localitatea Pietrari, la sud,sud-vest si vest cu comuna Tomsani si la vest cu orasul Horezu.

Este amplasata geografic astfel: Paralela 45 grade si 59 minute, meridian 24 grade si 2 minute.

Comuna are o suprafata de 100,2 km patrati.Relieful comunei Costesti este alcatuit dintr-o zona depresionara,dealuri cu coaste,vai si munte.Partea sudica a localitatii in care se afla zona depresionara este alcatuita din mica depresiune Costesti-Horezu.

Spre nord zona este este dominata de formele montane,alcatuite din versantii sudici ai Muntilor Capatana.

Spre apus de cursul raului Bistrita se ridica culmile dealurilor Dragoaia, Neagota si Varatici, iar la rasarit de paraul Costesti coboara de sub masivul Buila dealurile:Albina, Glavoci si Dealul Costestilor.In muntii din nordul comunei se afla numeroase pesteri sapate in roca calcaroasa.

Cea mai importanta este Pestera Sfantului Grigore, numita si Pestera Liliecilor,situata in zona Cheilor Bistrita.Despre cheile Bistrita se afirma ca sunt cele mai inguste chei din tara.La iesirea paraului Pietreni din munte se afla cheile Pietrenilor (Carligele).

Clima este blanda cu variatiuni, cu ierni destul de moderate, fara viscole puternice.Clima este temperat-continentala,cu veri scurte si ierni lungi.
Apele comunei sunt Bistrita si Pietreni si sunt despartite de relieful montan, deluros si depresionar.
Bistrita, dupa ce parcurghe 50 km se varsa in raul Olt, in zona localitatii Babeni.

Sari la conținut