Instituții de cultură
Caminul Cultural Costesti „Constantin Popian” a fost infiintat in anul 1922, pe langa parohia si scoala din Costesti. In 1970 s-a inaugurat si dat in folosinta cladirea noului Camin Cultural, impozanta si incapatoare, cu o sala de dansuri si o sala de spectacole cu 300 de locuri pe scaune.
În cadrul Caminului Cultural functioneaza Biblioteca Publica „General Nicolae Ciobanu” si Muzeul de arta „Gheorghe D. Anghel” Biblioteca este prima institutie de cultura semnalata pe raza comunei.
Trei biblioteci functioneaza pe raza comunei: cea publica, cu peste 10 000 de volume, biblioteca scolii cu clasele I – VIII „Ferigile” Costesti cu peste 2000 de volume si biblioteca Centrului Scolar Bistrita care adaposteste peste 9500 de volume.
Formata din tinere si adulte, grupul de dansuri „Domnitele” sunt recunoscute pe plan judetean si national prin dansul specific zonei Oltenia de Sub Munte, dar si pentru costumele populare. Au participat la multe concursuri unde au obtinut multe premii.
Muzeul de arta „Gheorghe D. Anghel”
Muzeul de arta „Gheorghe D. Anghel” donatie a muzeografului Alexandru Balintescu, fiu al satului, functioneaza in cadrul Caminului Cultural Constantin Popian, adaposteste colectii de sculptura si pictura moderna.Din 1974 Muzeul de Arta din Costesti este declarat, sectie a Muzeului Judetean Valcea.Punctul central al muzeului il constituie cele sase capodopere ale maestrului Gh.D. Anghel:Moartea poetului, Din viata unui geniu bustul pictorului Luchian, bustul muzicianului Valentin Ghiorghiu, maternitate in genunchi, muzica si rugaciune.pe langa aceste capodopere se mai gasesc picturi ale artistilor: Gh. Tomaziu, Florin Niculescu, Vasile Bratulescu, Horia Bernea, Marin Gherasim, Afane Teodoreanu, Horia Damian, Gheorghe Rodion.Muzeul adaposteste piese de tezaur.
Lucrarile lui Gheorghe Anghel mai pot fi vazute la Muzeul de arta din Craiova (cea mai importanta lucrare este statuia lui Theodor Pallady), portretul lui Mihai Eminescu din fata Ateneului Român si la mânastirea Pasarea, loculunde a trait la batrînete.
Invatamant
Pe raza comunei Costesti functioneaza patru scoli:
– La Costesti scoala cu clasele I – VIII „Ferigile” sunt utilizate cele 10 sali de clasa, dispunand si de un laborator de biologie, cabinet de matematica, laborator de fizica-chimie si unul de informatica.
– La Pieteni se utilizeaza numai doua sali de clasa, alte sapte nefiind ocupate din cauza scaderii populatiei in acest sat.
– La Bistrita sunt ocupate cele patru sali de clasa ale scolii primare.
– Tot la Bistrita mai functioneaza Centrul pentru Incluziune. Aici se gasesc 29 de sali de clasa, patru laboaratoare de fizica, chimie, biologie si informatica; o sala de sport, cantina de 400 de locuri, internat de 400 de locuri, 20 ateliere productie, biblioteca cu peste 9 500 volume, spalatorie, centrala termica, cabinet medical.
La Bistrita functioneaza si Caminul de batrâni, coordonat de Directia Generala pentru Asistenta Sociala si Protectia Copilului.
Personalitati
Matei Grigorescu Balintescu s-a nascut in 1840. Urmeaza cursurile seminarului de la Rm Valcea. Va fi numit protoereu la parohia din Ramnic.Preotul Matei Balintescu se va stinge din viata la 21 sept 1906, dupa ce in viata infaptuise multe fapte sociale si culturale. In 1884 va incepe restaurarea bisericii din lemn de Costesti. In 1892 va ingriji de impodobirea bisericii cu un numar de patru tablouri pictate in fresca.
Dumitru Tanasescu-invatator in comuna Costesti din 1880, a profesat la scoala din Costesti pana ce a iesit la pensie in 1902.
Dumitru Dumitrescu-sculptor, primar. S-a nascut pe 24 mai 1894.Sculpteaza usa de la biserica de Secaturi in stil bizantin, ca apoi sa sculpteze usa dubla de la biserica mare din Costesti. Apoi va sculpta un jilt la biserica de la Arnota. Intre 1938-1943 a detinut functia de primar.
Aurelian Sacerdoteanu-profesor, arhivist, istoric. S-a nascut la data de 2 dec.1904. A absolvit Facultatea de Filologie si Litere din cadrul Universitatii din Bucuresti, obtinand licenta in istorie cu calificativul „Magna cum laude”, avandu-i ca profesori pe reputatii istorici Nicolae Iorga si Vasile Parvan. Intre anii 1925-1927 urmeaza cursurile Seminarului Titu Maiorescu si Scoala Superuiara de arhivistica si paleografie. Intre 1927-1929 studieaza la Paris ca bursier la Scoala Romaneasca din Franta, urmand in paralel studiile la trei institute superioare din Paris si Sorbona. Cariera profesionala s-a desfasurat de-a lungul a aproape 46 de ani.Intre 1938-1953 a fost directorul Arhivelor Statului din Bucuresti. A publicat peste 600 de titluri, a colectionat vechi hrisoave, a recuperat vechile pomelnice ale manstirilor si bisericilor din localitatea natala.
Alexandru Balintescu-arhivist, muzeograf, profesor. S-a nascut la data de 9 ianuarie 1920, in comuna Costesti, judetul Valcea. Urmeaza cursurile Facultatii de Litere si Filologie la Universitatea din Bucuresti (1940-1945). A lucrat in cadrul Arhivelor statului la Rm Valcea, Craiova.
Constantin Popian-artist, profesor. S-a nascut pe data 28 ianuarie 1882 in localitatea Cartojani, judetul Ilfov. Cariera profesionala va fi incununata de succese cand va deveni profesor la Bistrita. Aici va pune bazele teatrului popular din cadrul orfelinatului bistritean si apoi din cadrul Seminarului Teologic. Ca reper raman, evocarea istorico-dramatica „Matei Basarab”, reprezentatie sub poarta manastirii Arnota si „Haiducii”, evocarea marelui haiduc Iancu Jianu, piesa cu care va obtine ultimul sau succes in 1969.
Vasile Nitulescu – actor de teatru si film.
Dumitru Istocescu – geolog.
Nicolae Chipurici – istoric, fost director al Arhivelor Statului Drobeta Turnu Severin.
Nicolae Ciobanu – istoric militar, general, profesor la Academia de Inalte Studii Militare din Bucuresti.